Przepis na domowe Pierogi z serem

Składniki potrzebne do przepisu: domowe Pierogi z serem

  • mąka pszenna 3 szkl.
  • woda 1 szkl.
  • jajko 1 szt.
  • sól 1 szczypta
  • olej 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić domowe Pierogi z serem ?

    Ciasto: mąkę wysypać na stolnicę, zrobić górkę, wbić jajko w dołek, posolić, wlać troszkę oleju oraz po trochu dolewać gorącej wody, tak aby wyszło miękkie pierogowe ciasto. Następnie rozwałkować, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm.

    Na rozwałkowanym cieście układać na brzegach po łyżeczce nadzienia, zawinąć ciastem, tak aby zakryć ser, foremką z ząbkami wycinać pierogi. Wycinać z ciasta krążki, na nich układać czubatą łyżeczkę nadzienia, sklejać.

    Moja babcia, jak i ja stosuję pierwszą metodę lepienia pierożków. Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut od wypłynięcia. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ser: wszystkie składniki rozetrzeć.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553