Przepis na Naleśniki z serem i rodzynkami w powidełkach ananasowo-bananowo-sliwkowych z bazylią

Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki z serem i rodzynkami w powidełkach ananasowo-bananowo-sliwkowych z bazylią

  • >biały ser chudy 200 gr
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • >baton Lion 1 baton
  • >cukier wanilinowy 16 gr
  • śmietana 2-4 łyżka (duża)
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 15 min.
    Czas smażenia: 30 min.

     

    jak przyrządzić Naleśniki z serem i rodzynkami w powidełkach ananasowo-bananowo-sliwkowych z bazylią ?

    Farsz: Biały ser wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę, rodzynki, cukier wan. oraz pokrojony w drobne kawałki baton lion. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

    Powidełka: Wyciągamy plastry ananasa z puszki, kroimy w drobniutkie kostki. Do rondelka wrzucamy 1/2 kostki masła i topimy na małym ogniu. W tym czasie obieramy banana i kroimy go w kawałki wielkości skrojonego ananasa. Gdy masło stopione wrzucamy skrojone owoce i lekko mieszamy 15 sekund. Śliwki siekamy i dodajemy do rondelka. Podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy bazylię i pozostałe masło, wg potrzeby – w celu zachowania płynności masy.

    Ciasto naleśnikowe: Do miski wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, mieszamy na jednorodną masę. Smażymy naleśniki (w tej proporcji powinno wyjść 6 sztuk).

    Gdy naleśniki są gotowe nadziewamy farszem i zwijamy. Układamy na talerzyku, okładamy plastrem pomarańczy, obok, lub na naleśniku podajemy ciepłe powidełka. Doskonałe z sokiem pomarańczowym.

    Smacznego

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556