Składniki potrzebne do przepisu: Naleśniki z serem i rodzynkami w powidełkach ananasowo-bananowo-sliwkowych z bazylią
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 30 min.
jak przyrządzić Naleśniki z serem i rodzynkami w powidełkach ananasowo-bananowo-sliwkowych z bazylią ?
Farsz: Biały ser wrzucamy do miski, dodajemy śmietanę, rodzynki, cukier wan. oraz pokrojony w drobne kawałki baton lion. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
Powidełka: Wyciągamy plastry ananasa z puszki, kroimy w drobniutkie kostki. Do rondelka wrzucamy 1/2 kostki masła i topimy na małym ogniu. W tym czasie obieramy banana i kroimy go w kawałki wielkości skrojonego ananasa. Gdy masło stopione wrzucamy skrojone owoce i lekko mieszamy 15 sekund. Śliwki siekamy i dodajemy do rondelka. Podsmażamy ok 15 minut. Dodajemy bazylię i pozostałe masło, wg potrzeby – w celu zachowania płynności masy.
Ciasto naleśnikowe: Do miski wsypujemy szklankę mąki, wbijamy jajko, wlewamy mleko i wodę, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia, mieszamy na jednorodną masę. Smażymy naleśniki (w tej proporcji powinno wyjść 6 sztuk).
Gdy naleśniki są gotowe nadziewamy farszem i zwijamy. Układamy na talerzyku, okładamy plastrem pomarańczy, obok, lub na naleśniku podajemy ciepłe powidełka. Doskonałe z sokiem pomarańczowym.
Smacznego