Składniki potrzebne do przepisu: Zabajone z owocami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Zabajone z owocami ?
Postaw wino na gazie. Kiedy będzie się podgrzewać, oddziel białka od żółtek. Dodaj cukier i trzepaczką ubij kogel-mogel. Kiedy wino się zagotuje, przelej pół do kogla-mogla, cały czas mieszając. Następnie miksturę przelej z powrotem do reszty wina, które zostało na gazie. Ubijaj bardzo energicznie miksturę trzepaczką przez ok. 10 min. , delikatnie ją podgrzewając. Odstawiaj często z ognia. (nie możesz przekroczyć temperatury 850 stopni c, bo zrobi ci się jajecznica zamiast zabajone, które powinno finalnie osiągnąć konsystencję puchatej, płynnej, lekkiej pianki. ) ubij w mikserze śmietankę. Umyj truskawki, jeśli są duże pokrój je na pół lub nawet na cztery części. Wymieszaj je w misce z malinami i jagodami. W osobnej misce wymieszaj zabajone i bitą śmietankę. Polej owoce rozłożone fantazyjnie na talerzu.