Jak przygotować Biszkoptowy placek owsiany z patelni?

Przepis: Biszkoptowy placek owsiany z patelni

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 27min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas smażenia: 7 min.

Jak przygotowaćBiszkoptowy placek owsiany z patelni ?

Otręby i mąkę owsianą zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut.

Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Do mleka dodać żółtko, mąkę pełnoziarnistą, cukier albo słodzik (u mnie stewia) i proszek do pieczenia.

Wymieszać. Ja dodałam do ciasta pokrojoną w kostkę nektarynkę, ale to jest tylko dla chętnych 🙂

Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć.

Patelnię rozgrzać. Posmarować delikatnie oliwą albo smażyć beztłuszczowo. Ciasto delikatnie rozsmarować na całej patelni.

Na początku smażyć na małym ogniu i przykryć patelnię – ok 2 minut.Na wierzchu powinny pojawić się bąbelki.

Sprawdzić stopień przyrumienia spodu. Jeśli nie będzie mocno spieczony zwiększamy ogień i lekko przypiekamy.

Odwracamy na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, bez pokrywki.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553