Przepis: Biszkoptowy placek owsiany z patelni
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 27min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas smażenia: 7 min.
Jak przygotowaćBiszkoptowy placek owsiany z patelni ?
Otręby i mąkę owsianą zalać mlekiem. Odstawić na 5-10 minut.
Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do mleka dodać żółtko, mąkę pełnoziarnistą, cukier albo słodzik (u mnie stewia) i proszek do pieczenia.
Wymieszać. Ja dodałam do ciasta pokrojoną w kostkę nektarynkę, ale to jest tylko dla chętnych 🙂
Na koniec dodać ubite białka i delikatnie połączyć.
Patelnię rozgrzać. Posmarować delikatnie oliwą albo smażyć beztłuszczowo. Ciasto delikatnie rozsmarować na całej patelni.
Na początku smażyć na małym ogniu i przykryć patelnię – ok 2 minut.Na wierzchu powinny pojawić się bąbelki.
Sprawdzić stopień przyrumienia spodu. Jeśli nie będzie mocno spieczony zwiększamy ogień i lekko przypiekamy.
Odwracamy na drugą stronę. Smażymy na średnim ogniu, bez pokrywki.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.