Przepis na Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

Składniki potrzebne do przepisu: Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie

  • >podgrzybki 1,5 kg
  • ocet 1/2 szklanki
  • woda 1 litr
  • cebula szt
  • sól 1 łyżeczka
  • woda letnia 2 szklanki
  • >pieprz ziarnisty 5 szt
  • ziele angielskie 4 szt
  • liść laurowy 2 szt
  • cebula szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 12godz. 0min.
    Czas przygotowania: 12 godz.

     

    jak przyrządzić Gotowane podgrzybki w kwaśnej zalewie ?

    Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na wrzącą wodę z dodatkiem soli i cebuli, gotować, aż grzyby będą miękkie około 30 min. Wyjąć z wody osączyć. Grzyby włożyć do słoików i ostudzić.

    Ocet rozcieńczyć 2 szklankami wody, dodać cebulę, sól, cukier i przyprawy. Gotować około 15 min. Zagotowaną zalewą zalać grzyby z listkiem, zielem i pieprzem, tak aby je zakryć. Słoiki zakręcamy i dla pewności odwracamy do góry nogami, żeby sprawdzić czy nie ciekną.

    Można pasteryzować około 20 min.