Przepis na Kurki duszone ze śmietaną

Składniki potrzebne do przepisu: Kurki duszone ze śmietaną

  • grzyby świeże (kurki lub maślaki) 30 dag
  • tłuszcz do grzybów 2 dag
  • cebula 1-2 dag
  • mąka 2 dag
  • śmietana 10 dag
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Kurki duszone ze śmietaną ?

    Grzyby starannie oczyścić z ziemi, usunąć igły drzew, liście itp.

    Opłukać w dużej ilości kilkakrotnie zmienianej wody i odsączyć.

    Większe okazy pokrajać wzdłuż na połowę lub na 4 części.

    Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na tłuszczu (nie rumienić), włożyć grzyby, podlać wodą (ok. pół szklanki), posolić i dusić pod przykryciem nie krócej niż 30 min.

    Mąkę rozmieszać ze śmietaną, rozprowadzić wywarem z grzybów i podprawić potrawę mieszając.

    Dodać do smaku soli, pieprzu, posiekanej natki pietruszki i kilka razy zagotować.

    Podawać z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kaszą gryczaną, ryżem itp.