Przepis na Kurki w śmietanie z rukolą

Składniki potrzebne do przepisu: Kurki w śmietanie z rukolą

  • >kurki 1 szklanka
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • śmietana 22 % 200 ml
  • pietruszka do posypania
  • >sól, pieprz do smaku
  • rukola 2 garści
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
    Czas przygotowania: 35 min.
    Czas gotowania: 10 min.
    Czas smażenia: 10 min.

     

    jak przyrządzić Kurki w śmietanie z rukolą ?

    Kurki dokładnie umyć, dokładnie oczyścić z piasku. Większe pokroić na mniejsze kawałki.

    Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i zeszklić na niej pokrojone w kosteczkę cebule- którą po chwili należy lekko posolić, przeciśnięty lub drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzucić kurki i smażyć przez kilka minut. Po ich podsmażeniu wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.

    Dusić grzyby, aż do zgęstnienia sosu. Na koniec pospać natką pietruszki. Tak przygotowane kurki podaję z makaronem i garścią rukoli.