Jak przygotować Filet z soli?

Delikatny filet z soli w maślanym sosie – wykwintna ryba na obiad

Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby

Składniki:

  • 4 filety z soli (około 600g)
  • 4 łyżki masła
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeże zioła (natka pietruszki, koperek)
  • Sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie filetów:
    • Filety osuszamy papierowym ręcznikiem
    • Skrapiamy sokiem z cytryny
    • Doprawiamy solą i białym pieprzem
    • Delikatnie obtaczamy w mące
  2. Smażenie:
    • Na patelni rozgrzewamy oliwę z częścią masła
    • Smażymy filety po 2-3 minuty z każdej strony
    • Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple
  3. Przygotowanie sosu:
    • Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło
    • Dodajemy przeciśnięty czosnek
    • Wlewamy sok z cytryny
    • Dodajemy posiekane zioła

Wskazówki:

  • Filety muszą być całkowicie rozmrożone i osuszone
  • Nie smażymy zbyt długo, by ryba nie straciła delikatności
  • Temperatura smażenia powinna być średnia
  • Sos przygotowujemy tuż przed podaniem

Podawanie:

  • Na talerz kładziemy filet
  • Polewamy gorącym sosem
  • Dekorujemy plasterkami cytryny
  • Posypujemy świeżymi ziołami

Doskonale smakuje z:

  • Gotowanymi ziemniakami
  • Ryżem
  • Warzywami na parze
  • Mieszanką sałat

Wartości odżywcze: Sola to ryba:

  • Niskotłuszczowa
  • Bogata w białko
  • Zawierająca witaminy A, D, E
  • Będąca źródłem minerałów
0/5 (0 Reviews)