Delikatny filet z soli w maślanym sosie – wykwintna ryba na obiad
Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 4 filety z soli (około 600g)
- 4 łyżki masła
- 2 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- Świeże zioła (natka pietruszki, koperek)
- Sól i biały pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki do obtoczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotowanie filetów:
- Filety osuszamy papierowym ręcznikiem
- Skrapiamy sokiem z cytryny
- Doprawiamy solą i białym pieprzem
- Delikatnie obtaczamy w mące
- Smażenie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z częścią masła
- Smażymy filety po 2-3 minuty z każdej strony
- Przekładamy na talerz i trzymamy w cieple
- Przygotowanie sosu:
- Na tej samej patelni roztapiamy pozostałe masło
- Dodajemy przeciśnięty czosnek
- Wlewamy sok z cytryny
- Dodajemy posiekane zioła
Wskazówki:
- Filety muszą być całkowicie rozmrożone i osuszone
- Nie smażymy zbyt długo, by ryba nie straciła delikatności
- Temperatura smażenia powinna być średnia
- Sos przygotowujemy tuż przed podaniem
Podawanie:
- Na talerz kładziemy filet
- Polewamy gorącym sosem
- Dekorujemy plasterkami cytryny
- Posypujemy świeżymi ziołami
Doskonale smakuje z:
- Gotowanymi ziemniakami
- Ryżem
- Warzywami na parze
- Mieszanką sałat
Wartości odżywcze: Sola to ryba:
- Niskotłuszczowa
- Bogata w białko
- Zawierająca witaminy A, D, E
- Będąca źródłem minerałów