Składniki
Oto lista składników, które będziesz potrzebować:
- 1 średniej wielkości indyk (około 3 kg)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, posiekane w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ziaren kuminu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka wywaru z kurczaka
- 1 cytryna, sok i skórka
- 1 łyżka miodu
- 100 g suszonych moreli
- 100 g migdałów
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
1. Przygotowanie Indyka
- Indyka dokładnie umyj i osusz.
- W dużym garnku lub naczyniu do pieczenia rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć indyka i obsmaż z każdej strony na złoto.
- Wyjmij indyka i odstaw na bok.
2. Smażenie Cebuli i Czosnku
- Do garnka dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż je aż do momentu, gdy staną się miękkie i złociste.
3. Przygotowanie Sosu
- Dodaj pastę pomidorową oraz wszystkie przyprawy: cynamon, kumin, kardamon, imbir, sól i pieprz. Smaż mieszankę przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią.
- Wlej wywar z kurczaka, sok z cytryny, skórkę z cytryny i miód. Starannie wymieszaj wszystkie składniki.
4. Duszenie Indyka
- Wróć indyka do garnka z sosem. Przykryj go i dus przez około 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
- Co jakiś czas polewaj go sosem.
5. Dodatki
- W międzyczasie namocz suszone morele w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie odcedź je.
- Na suchej patelni podpraż migdały.
- Po upływie 1,5 godziny, wyjmij indyka z piekarnika i posyp go migdałami i morelami.
- Gotowe danie udekoruj świeżą pietruszką.