Przepis na Krem cytrynowy

Składniki potrzebne do przepisu: Krem cytrynowy

  • cytryna 2 szt
  • pomarańcza 1 szt
  • żółtka 4 szt
  • cukier 12 dag
  • białka 5 szt
  • żelatyna 1 dag
  • >skórka pomarańczowa 1 szt
  • woda przegotowana 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Krem cytrynowy ?

    Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, zetrzeć trochę skórki, namoczyć i rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Z białek ubić pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany. Gdy masa żółtkowa zgęstnieje, szybko wymieszać z pianą. Krem wyłożyć zaraz do kielichów lub kompotierek, ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i pół krążkami cytryny.