Przepis na Moje delikatne a’la leczo – po polsku

Składniki potrzebne do przepisu: Moje delikatne a’la leczo – po polsku

  • ryż 3 – 4 saszetki
  • cukinia 2 średnie szt
  • pomidory 60 dag
  • >papryka (różnokolorowa) 3 strąki
  • pierś z kurczaka 40 – 50 dag
  • oliwa 4-6 łyżek
  • cebula
  • sól
  • >przyprawa do zup
  • >słodka mielona papryka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Moje delikatne a’la leczo – po polsku ?

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu producenta ok. 15 minut. Wyjmujemy z garnka i osączamy. Pomidory – na czubku przekrawamy skórkę na krzyż i wkładamy je na 3 – 4 minuty do wrzącej wody, następnie zanurzamy na moment w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę. Kroimy je na ćwiartki, wyjmujemy twardy trzpień, usuwamy gniazda nasienne i odkładamy na talerzyk. Paprykę najlepiej wcześniej podpiec w piekarniku, wtedy skórka odejdzie nam bez problemu. Przekrawamy ją na pół, usuwamy gniazda nasienne i stwardniałą szypułę, raz zdejmujemy skórkę i kroimy w paski, lub dużą kostkę. Cebulę – 2 duże szt lub 3 mniejsze – po umyciu i obraniu kroimy w piórka lub półkrążki. Cukinię myjemy i jeśli jest młoda i jej wielkość nie przekracza 18 – 20 cm nie obieramy, a jeśli jest starsza, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwierć talarki grubości 0, 4 – 06 cm. Pierś kurczaka – pieczona lub gotowana – kroimy w drobne paseczki. Ryż wyjmujemy z saszetek i przekładamy do większego rondla. Na patelni podgrzewamy oliwę 2 łyżki i wkładamy do niej cukinię, przykrywamy patelnię i dusimy, często mieszając 4 – 6 minut. Łyżką cedzakową przekładamy podsmażoną cukinię do rondla z ryżem. Do patelni z olejem pozostałym ze smażenia cukinii dodajemy 1 łyżkę oleju i wkładamy do niej pokrojoną paprykę i cebulę. .. Dusimy pod przykryciem ok, 4 – 5 minut i łyżką cedzakową wybieramy podsmażone paprykę i cebulę do ryżu i cukinii. Do tłuszczu i soku z papryki dodajemy 1 łyżkę oliwy, wkładamy pomidory i dusimy je często mieszając około 2 minut. Całą zawartość patelni z pomidorami, oliwą i wytworzonym sokiem przekładamy do rondla z pozostałymi składnikami. Patelnię przepłukujemy 100 – 150 mililitrami wody i wlewamy wywar do naszego dania. Dodajemy ulubione zioła świeże, bądź suszone, mieloną słodką paprykę, sól , przyprawę do zup – do smaku. Całość mieszamy i nastawiamy na maleńkim gazie by się nam pomału „pyrkoliło” od kilku do 10 – 12 minut pamiętając o tym, by często mieszać, aby nam się nie przypaliło. Podajemy na gorąco jako osobną potrawę. Na obiad lub kolację.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556