Przepis na Zupa rybna z kaszą jęczmienną

Składniki potrzebne do przepisu: Zupa rybna z kaszą jęczmienną

  • >małe słodkowodne ryby (lin, karaś, płoć) 1 kg
  • pietruszka 2 szt
  • marchew 2 szt
  • >kawałek selera
  • >kawałek pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz 2 ziarna
  • >kasza jęczmienna 5 łyżek
  • woda 6 szkl
  • śmietana 12% 1 szkl
  • masło 1 łyżka
  • sól
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Zupa rybna z kaszą jęczmienną ?

    Ryby dokładnie oczyścić, pozostawiając tylko mięso. Ugotować wywar z warzyw z dodatkiem liścia laurowego, pieprzu i ziela angielskiego. Przecedzonym wywarem zalać kaszę i gotować je do miękkości. Połowę warzyw z wywaru pokroić w paski. Wraz z masłem i pokrojonym mięsem ryb dusić 10 min, po czym połączyć z kaszą. Gdyby zupa okazała się za gęsta, można nieco dolać nieco wody. Doprawić solą, wymieszać ze śmietaną i podgrzać.