Przepis na Pijane gruszki

Pijane gruszki

Ile porcji: 3

Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.

Jak przyrządzić Pijane gruszki?

Gruszki obrać, pokroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć w niewielkiej ilości dość słodkiego przygotowanego z cukru waniliowego i wody syropu i podgotować starannie tak, aby zmiękły, lecz nie rozgotowały się. Wyjąć gruszki z syropu i ułożyć na szklanym półmisku przekrojem do góry. W zagłębieniu po usunięciu gniazd nasiennych włożyć po pół łyżeczki kolorowego dżemu. Żółtka utrzeć z cukrem. Wino i syrop podgrzać do wrzenia, a następnie wrzącym płynem zaparzyć utarte żółtka, wstawić wszystko jeszcze do gorącej wody i mieszając trzepaczką podgrzać, aby masa zgęstniała. Sos studzić mieszając i przestudzonym oblać gruszki.