Aromatyczny ryż z warzywami i przyprawami – smaczny dodatek do obiadu

Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu białego
  • 4 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 kostki bulionowe warzywne

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Warzywa:
    • Cebulę i czosnek drobno siekamy
    • Marchewkę ścieramy na tarce
    • Paprykę kroimy w kostkę
  2. Przygotowanie ryżu:
    • Na patelni rozgrzewamy olej
    • Podsmażamy cebulę i czosnek
    • Dodajemy marchewkę i paprykę
    • Wsypujemy ryż i krótko przesmażamy
    • Dodajemy wszystkie przyprawy
  3. Gotowanie:
    • Zalewamy wodą
    • Dodajemy pokruszone kostki bulionowe
    • Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut
    • Pod koniec dodajemy odsączony groszek i kukurydzę

Wskazówki:

  • Ryż przed gotowaniem przepłucz zimną wodą
  • Nie mieszaj ryżu podczas gotowania
  • Po ugotowaniu odstaw na 5 minut pod przykryciem
  • Możesz dodać inne ulubione warzywa

Podawanie:

  • Jako dodatek do dań głównych
  • Posypany świeżymi ziołami
  • Można dodać prażone pestki dyni
  • Świetnie smakuje również na zimno

Wartości odżywcze: Danie bogate w:

  • Węglowodany złożone
  • Błonnik
  • Witaminy z warzyw
  • Białko roślinne
0/5 (0 Reviews)