Czas przygotowania: 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
- 2 szklanki ryżu białego
- 4 szklanki wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka groszku
- 3 łyżki oleju
- 2 kostki bulionowe warzywne
Przyprawy:
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- Sól i pieprz do smaku
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Warzywa:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy
- Marchewkę ścieramy na tarce
- Paprykę kroimy w kostkę
- Przygotowanie ryżu:
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Podsmażamy cebulę i czosnek
- Dodajemy marchewkę i paprykę
- Wsypujemy ryż i krótko przesmażamy
- Dodajemy wszystkie przyprawy
- Gotowanie:
- Zalewamy wodą
- Dodajemy pokruszone kostki bulionowe
- Gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut
- Pod koniec dodajemy odsączony groszek i kukurydzę
Wskazówki:
- Ryż przed gotowaniem przepłucz zimną wodą
- Nie mieszaj ryżu podczas gotowania
- Po ugotowaniu odstaw na 5 minut pod przykryciem
- Możesz dodać inne ulubione warzywa
Podawanie:
- Jako dodatek do dań głównych
- Posypany świeżymi ziołami
- Można dodać prażone pestki dyni
- Świetnie smakuje również na zimno
Wartości odżywcze: Danie bogate w:
- Węglowodany złożone
- Błonnik
- Witaminy z warzyw
- Białko roślinne