Przepis na Gołąbki-kotleciki po poznańsku

Składniki potrzebne do przepisu: Gołąbki-kotleciki po poznańsku

  • mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
  • kapusta pekińska drobno pokrojona 70 dag
  • cebula biała 2 szt
  • kasza manna błyskawiczna 1 szklanka
  • jajka 2 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Gołąbki-kotleciki po poznańsku ?

    Gołąbki:

    Drobno pokrojoną w kostkę cebule przysmażyć na patelni. Do miski wrzucamy mięso mielone, drobno pokrojoną w kostkę kapustę i paprykę czerwoną, dodajemy przysmażoną cebulkę, kasze manną, jajka. Wszystko przyprawiamy według uznania i dokładnie mieszamy.

    Bierzemy przygotowane mięso i formułujemy kotlety lekko je spłaszczając. Następnie obsypujemy w mące i smażymy na oleju. Dobrze przysmażony z każdej strony kotlet układamy warstwowo w brytfance. Po usmażeniu wszystkich kotletów zaleć je zalewą.

    Zalewa:

    ugotować wodę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami i przyprawić do smaku(wody musi być tyle aby prawie zakryła kotlety w brytfance – tak do 1/2 kotleta z górnej warstwy).

    Jak zalewa się zagotuje to wlewamy do brytfanki z kotletami i dusimy do momentu aż kotlety będą dobre.