Przepis na Moskole – placki po góralsku

Składniki potrzebne do przepisu: Moskole – placki po góralsku

  • ziemniaki 1 kg
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • >maślanka lub zsiadłe mleko 1 szklanka
  • sól 1/2 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Moskole – placki po góralsku ?

    Ziemniaki gotujemy. Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.

    Pieczemy na skraju gorącej blachy.

    Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556