Przepis na Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką

Składniki potrzebne do przepisu: Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką

  • słonina 0,7 kg
  • boczek świeży 0,3 kg
  • cebula 3 szt
  • jabłko rubin 2 szt.
  • majeranek otarty 3 łyżki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką ?

    Słoninę należy zmielić po czym włożyć na patelnię i postawić na ogniu (duży palnik, mały płomień).

    Kiedy słonina będzie się powoli rozpuszczała można zająć się resztą składników. Boczek należy albo pokroić w kostkę, albo zmielić na grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę a jabłka bez skórki zetrzeć na tarce.

    Pamiętać jednak należy o doglądaniu słoniny i mieszaniu jej co jakiś czas.

    Kiedy już w patelni będzie więcej płynu niż pozostałości po słoninie należy dorzucić boczek. To bardzo ważne, aby nie przeholować ze smażeniem słoniny – skwarki nie mogą być rumiane, bo zdążą się spalić lub skamienieć zanim boczek zrobi się miękki.

    Kiedy już boczek i skwarki będą rumiane, brązowe (po około 10 minutach) należy wrzucić do niego cebulę i przeciśnięty czosnek po czym zamieszać – całość powinna mocno zacząć buzować (pienić się), co jest oznaką dobrej temperatury. Kiedy zaś bąble się uspokoją (po ok. 1-3 min.) można dorzucić jabłka i znów zamieszać, poczekać kolejną minutę i zgasić płomień.

    Teraz jest czas na dorzucenie majeranku i osolenie. Z soleniem nie ma co przesadzać, bo pomijając fakt, że to „biała śmierć” to najnormalniej w świecie można smalec dosolić na chlebie.

    Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi. Smacznego!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556