Składniki potrzebne do przepisu: Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką ?
Słoninę należy zmielić po czym włożyć na patelnię i postawić na ogniu (duży palnik, mały płomień).
Kiedy słonina będzie się powoli rozpuszczała można zająć się resztą składników. Boczek należy albo pokroić w kostkę, albo zmielić na grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę a jabłka bez skórki zetrzeć na tarce.
Pamiętać jednak należy o doglądaniu słoniny i mieszaniu jej co jakiś czas.
Kiedy już w patelni będzie więcej płynu niż pozostałości po słoninie należy dorzucić boczek. To bardzo ważne, aby nie przeholować ze smażeniem słoniny – skwarki nie mogą być rumiane, bo zdążą się spalić lub skamienieć zanim boczek zrobi się miękki.
Kiedy już boczek i skwarki będą rumiane, brązowe (po około 10 minutach) należy wrzucić do niego cebulę i przeciśnięty czosnek po czym zamieszać – całość powinna mocno zacząć buzować (pienić się), co jest oznaką dobrej temperatury. Kiedy zaś bąble się uspokoją (po ok. 1-3 min.) można dorzucić jabłka i znów zamieszać, poczekać kolejną minutę i zgasić płomień.
Teraz jest czas na dorzucenie majeranku i osolenie. Z soleniem nie ma co przesadzać, bo pomijając fakt, że to „biała śmierć” to najnormalniej w świecie można smalec dosolić na chlebie.
Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi. Smacznego!