Przepis na Kurczak w winie

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak w winie

  • sól 2-3 szczypty
  • >osączone kapary 12 szt
  • >olej Kujawski 1 łyżka
  • >nie solone masło 2 łyżki
  • ugotowany makaron (rureczki) 1 paczka
  • śmietana 2/3 szklanki
  • >wino marsala 3-4 łyżki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • >osączone filety z anchois 4 szt
  • ser mozzarella 4 plastry
  • >filety z kurzych piersi 4 sztuki duże
  • pieprz czarny 2-3 szczypty
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak w winie ?

    1.Na dużej patelni rozgrzać olej na dość silnym ogniu.

    Włożyć kurczaka i zmniejszyć ogień do średniego.

    Smażyć, bez przykrycia przez 5-6 minut po każdej stronie, aż mięso zmięknie i nabierze

    złocistobrązowego koloru.

    Wyjąć z patelni łopatką na deskę do krojenia.

    Na każdy kawałek położyć 1 plasterek sera,

    3 kapary i 1 filet z anchois.

    2.Mięso z powrotem przełożyć na patelnię: posypać pietruszką.

    Przykryć i smażyć na wolnym ogniu przez 3 minuty, aż ser częściowo się stopi.

    Wyjąć kurczaka łopatką na ciepły półmisek: trzymać w cieple.

    3.Do pozostawionego na patelni tłuszczu wrzucić czosnek: smażyć, przez 30 sekund.

    Dolać wina marsala i podgrzewać, mieszając przez 45 sekund.

    4.Dodać śmietanę: podgrzewać i mieszać przez 3 minuty, aż sos zgęstnieje.

    Doprawić solą i pieprzem.

    Sosem polać kurczaka. Udekorować według uznania.

    Smacznego!!!