Przepis: Smażone bułeczki
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Smażone bułeczki?
Rozpuścić proszek do pieczenia w szklance ciepłej wody. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, olej, sok z cytryny, sól. Wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Formować z ciasta małe bułki na 7cm długie. Ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, przykryć ścierką by urosły.
Przygotować sos dodając do oleju sól i paprykę, wymieszać. Bułeczki smażyć na gorącym oleju i gotowe jeszcze gorące przecinać do jej otwarcia.
Do środka wkładać plasterki jajka na twardo, oliwki bez pestek, kawałki tuńczyka odcedzonego i trochę sosu.