Składniki potrzebne do przepisu: Chili con ewelosa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
jak przyrządzić Chili con ewelosa ?
Do garnka wlewamy 2 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej, wsypujemy pokrojone: cebulę i czosnek. Musimy przesmażyć tak by cebula była miękka.
Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon.Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby sie porobiły kulki.
Wlewamy puree i wodę, mieszamy. Wsypujemy kakao. Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogień i przykrywamy. Gotujemy około 1,5 godziny.
Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą.
Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu – już po ugotowaniu.