Składniki potrzebne do przepisu: Chłodnik z cukinii
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Chłodnik z cukinii ?
Obrać cukinie, pokroić na plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na około 8 minut.
Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować.
Tymczasem podgrzać bulion ( może być z kostki rosołowej, ale lepszy będzie naturalny wywar drobiowy).
Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu drobiowego, przyprawić pieprzem.
Cały smaczek potrawie nadają listki świeżej bazylii – należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy się nie kroi!) i mieszać z zupą.
Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce (około 1 godziny).
Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać na stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.