Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto orzechowe z syropem-karydopita
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
jak przyrządzić Ciasto orzechowe z syropem-karydopita ?
1. Ubić mikserem jajka z cukrem/około 15 minut/, aż zwiększa objętość i zmienia kolor na jasny.
2. Wymieszać razem bułkę tartą, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i dodać powoli mieszając do ubitych jajek.
3. Do masy dodajemy powoli pokrojone orzechy ciągle mieszając.
4. Powstałą masę wyłożyć do dobrze wysmarowanej margaryną, brytfanki /średnica 25cm/ i piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w temp.175 stopni.
SYROP:
1. Cukier-450g, wodę i sok z cytryny gotujemy razem około 5 minut. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i dodajemy koniak.
2. Ciasto zalewamy syropem zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
UWAGI:
1. Ciasto należy powoli zalać syropem /najlepiej użyć do tego łyżki/, ponieważ szybkie zalanie spowoduje że ciasto „usiądzie”.
2. Można do syropu dodać mniej niż 450g cukru.