Przepis na Ciasto orzechowe z syropem-karydopita

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto orzechowe z syropem-karydopita

  • jajka 6 szt
  • cukier 225 g
  • bułka tarta 105 g
  • cynamon mielony 2 łyżeczki
  • goździki mielone 1/4 łyżeczki
  • orzechy włoskie bardzo drobno pokrojone 125 g
  • cukier 450 g
  • woda 500 ml
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • >koniak 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Ciasto orzechowe z syropem-karydopita ?

    CIASTO:

    1. Ubić mikserem jajka z cukrem/około 15 minut/, aż zwiększa objętość i zmienia kolor na jasny.

    2. Wymieszać razem bułkę tartą, proszek do pieczenia, cynamon, goździki i dodać powoli mieszając do ubitych jajek.

    3. Do masy dodajemy powoli pokrojone orzechy ciągle mieszając.

    4. Powstałą masę wyłożyć do dobrze wysmarowanej margaryną, brytfanki /średnica 25cm/ i piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w temp.175 stopni.

    SYROP:

    1. Cukier-450g, wodę i sok z cytryny gotujemy razem około 5 minut. Pozostawiamy chwilę do ostygnięcia i dodajemy koniak.

    2. Ciasto zalewamy syropem zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

    UWAGI:

    1. Ciasto należy powoli zalać syropem /najlepiej użyć do tego łyżki/, ponieważ szybkie zalanie spowoduje że ciasto „usiądzie”.

    2. Można do syropu dodać mniej niż 450g cukru.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556