Przepis na Kurczak Mexicana

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak Mexicana

  • pierś z kurczaka 0,5 kg
  • ser żółty (dobrze topiący się) 20 dag
  • sos pomidorowy 100 ml
  • ryż 1 paczka
  • >Nachos 4-533 szt
  • >ser kozi miękki 10 dag
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • majeranek szczypta
  • >chilli szczypta
  • curry łagodne żółte 2 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Kurczak Mexicana ?

    Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki curry.

    Kurczaka kroimy w drobne paski. Wrzucamy na suchą patelnie do zrumienienia. Przyprawiamy solą , mocno pieprzem i chilli. (kurczak powinien nabrać koloru lekko pomarańczowego).

    Przekładamy na na talerz polewamy połową sosu pomidorowego i posypujemy żółtym, startym serem. Wkładamy na kilka minut do piekarnika.

    Drugą połowę sosu pomidorowego mieszamy z solą, pieprzem, curry, chilli i łyżeczką przecieru.

    Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

    Wyciągamy kurczaka i posypujemy kozim serem.

    Ugotowany ryż mieszamy z kolejną łyżeczką curry.

    jeżeli chcemy ładnie ułożyć go na talerzu wystarczy mała miseczka(napełniamy i dalej jak babkę z piasku)

    Na talerz nakładamy schłodzony sos pomidorowy.Pod wpływem temperatury i przypraw powinien lekko zmienić kolor na ciemniejszy.

    Całość dekorujemy nachos i oczywiście majerankiem brzeg talerza.

    Smacznego