Przepis na Kurczak Tikka

Składniki potrzebne do przepisu: Kurczak Tikka

  • kurczak kostka 0,5 kg
  • jogurt naturalny 125 ml
  • imbir utarty 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • czosnek posiekany 1 zabek
  • sok z cytryny 1/2 szt
  • koncentrat pomidorowy 50 g
  • cebula posiekana 50 g
  • olej 60 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Kurczak Tikka ?

    Przygotuj kurczaka, najlepiej pierś w formie szaszłyków lecz udka czy inne części tez się nadadzą.

    Zmieszaj wszystkie skladniki razem, oprócz cebuli i oleju.

    Kiedy gotowe, zatop kurczaka w sosie i odłóż do lodówki na 3h do marynowania. Wyłóż cebule na blaszane naczynie i skrop olejem. Ułóż kurczaka na cebuli i piecz w 180 'C przez 25-30 min

    Idealne na grilla.