Przepis na Sarburma Pierekaczewnik

Składniki potrzebne do przepisu: Sarburma Pierekaczewnik

  • mąka pszenna 60 dkg
  • żółtka 3 szt
  • sól 1/2 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • woda 250 ml
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Sarburma Pierekaczewnik ?

    Z podanych składników zagnieść ciasto.

    Podzielić je na 6 części. Każdą rozwałkować na jak najcieńszy placek a następnie placek rozciągnąć tak, aby ciasto stało się przezroczyste.

    Placki układać jeden na drugim, przekładając je lnianymi ściereczkami.

    Masło stopić, zostawić do ostygnięcia.

    Mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać. Zmieszać ze sobą mięso, cebulę, sól i pieprz.

    Na posypanej mąką stolnicy ułożyć pierwszy prostokąt ciasta. Obficie posmarować go płynnym masłem. Nałożyć na niego drugi placek, znowu posmarować go masłem (najlepiej za pomocą pędzelka). Tak samo postępować z pozostałymi plackami.

    Na ostatnim ułożyć farsz, zwinąć wszystko w rulon. Dokładnie zalepić brzegi.

    Okrągłą (średnią) tortownicę dokładnie wysmarować masłem. Rulon ciasta zwinąć na kształt skorupy ślimaka. Przenieść do tortownicy. Wierzch obficie posmarować masłem.

    Piec 60 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Smacznego!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553