Składniki potrzebne do przepisu: Chleb kminkowy – domowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Chleb kminkowy – domowy ?
Jeżeli do ciasta używa się mleko świeże lub maślankę, należy dodać kwasku cytrynowego, który zaostrza smak chleba.
Mąkę przesiać.
Mleko lekko podgrzać, rozmieszać w nim szklankę mąki, drożdże i postawić do wyrośnięcia.
Sól i ewentualnie kwasek cytrynowy rozpuścić w małej ilości wody, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, kminek, dokładnie wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, delikatnie go przenieść, włożyć do posmarowanej tłuszczem foremki lub prodiża (do 1/3 wysokości), posmarować wodą, mlekiem lub piwem, posypać kminkiem.
Wsadzić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze 250°C przez około 50 minut.