Przepis na Racuchy z twarogiem

Składniki potrzebne do przepisu: Racuchy z twarogiem

  • >twaróg tłusty lub półtłusty 40 dag
  • >mąka kartoflana 3 łyżki
  • mąka pszenna 3/4 szkl
  • jajka 1 szt
  • żółtka jaj 2 szt
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • masło 100 g
  • >ew. wódka lub ocet 1 łyżka
  • cukier puder
  • >ew. syrop owocowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Racuchy z twarogiem ?

    Rozgnieść ser widelcem, a następnie zmiksować go ze wszystkimi żółtkami. Maki zmieszać dodać do nich odrobinę soli i przesiać. O zmiksowanego sera i żółtek dodać mąkę z solą oraz cukier i cukier waniliowy – mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Z białka ubić pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Aby uniknąć zbyt dużej ilości tłuszczu dodać do masy wódkę ew. Ocet. Na patelni rozgrzać olej i masło, na rozgrzany tłuszcz łyżką wkładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron na złoto. Odsączyć je na papierowym ręczniku. Podajemy je gorące polane syropem lub posypane cukrem pudrem.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556