Składniki potrzebne do przepisu: Zapiekane naleśniki z twarogiem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
jak przyrządzić Zapiekane naleśniki z twarogiem ?
Naleśniki możemy przygotować wg własnego przepisu, ja akurat zastosowałam taki: ciasto robimy z 2jajek, mleka, soli i przesianej mąki. Odstawiamy na ok 15min by napęczniało, ma być gęste jak śmietana. W tym czasie rozcieramy twaróg z 2 żółtkami, dodajemy kwaśną śmietanę, 70g cukru pudru i rodzynki, dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie dodajemy do masy twarogowej. Masa może wyjść trochę rzadka, jeśli jest mało słodka to dosłodzicie wg własnych upodobań :p przygotowujemy formę do zapiekania, tj smarujemy ją masłem. Piekarnik grzejemy do 150’c. Naleśniki smażymy na patelni na odrobinie rozgrzanego oleju. Gdy już usmażymy wszystkie, po kolei rozprowadzamy na nich warstwę serowego nadzienia i zwijamy w ruloniki. Każdy rulonik należy przekroić na pół. Nie bójcie się jeśli ser zacznie wam uciekać nic się nie stanie jak go trochę wycieknie. Naleśniki układamy ciasno w naczyniu, można to zrobić pionowo jak na zdjęciu lub poziomo (choć tego jeszcze nie próbowałam. .. ). Słodką śmietankę mieszamy z ostatnim jajkiem i 10g cukru pudru. Zalewamy tym naleśniki. Całość wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na najniższy poziom i pieczemy aż do momentu gdy śmietana się zetnie i stanie się sztywna. W moim piekarniku szybciej zapieka się od góry więc gdy widzę, że tylko dół pływa – włączam grzanie od dołu. Czas zapiekania będzie zależny od piekarnika (ja nie mam termoobiegu i trwa to u mnie ok 45min).