Przepis na Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych

Składniki potrzebne do przepisu: Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych

  • >sok 1 litr
  • cukier 20-30 dag
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Sok z kwaszonych buraków ćwikłowych ?

    Bierzemy 2 dag cukru na 1 litr zalewy.

    Do 1 litra soku dodać 20 – 30 g cukru i wymieszać. Sok ten dość dobrze znosi pasteryzację

    Pasteryzuje się je więc w temperaturze 90 stopni C – 15 minut butelki lub słoiki 1/2 litrowe, a większe 18 – 20 minut, po czym schładza.

    Tak samo jak z buraków ćwikłowych przygotowuje się sok z boćwiny kwaszonej.

    A kwasi się : tak jak ogórki z dodatkiem wody, soli i przypraw. Korzenie buraków ćwikłowych oczyszcza się z ziemi i pozbawia liści, myje, płucze, obiera ze skórki, układa w naczyniach. Drobne buraki układa się całe, natomiast większe kroi się na kawałki lub w kostkę.

    Przygotowuje się solankę z w/w składników

    Buraki zalewa się zalewą, naczynie z zawartością, przykryte folią umieszcza w ciepłym pomieszczeniu na taki czas, gdy występują wyraźne oznaki fermentacji.

    następnie naczynie przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Z dokładnie ukwaszonymi.. postępujemy jak na początku. czyli robienie soku.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553