Przepis: Bułeczki jeżyki
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 55 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Jak przygotowaćBułeczki jeżyki ?
Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem, dodajemy drobniutko posiekane listki natki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Następnie stopniowo dodajemy ciepłe mleko, gdy ciasto jest zbyt twarde dodajemy ciepłej wody.
Wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.
Dzielimy je na 6-7 porcji i każdą porcję formujemy w kształt łezki, nożyczkami tworzymy jeżykowi igły i okrągłą końcówką od szprycy cukierniczej robimy jeżykowi oczy.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i
pieczemy ok. 25 minut.