Przepis: Bułeczki z makiem na jogurcie
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 90 min.
Czas pieczenia: 20 min.
Jak przygotowaćBułeczki z makiem na jogurcie ?
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkę mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swą objętość, dodajemy mąkę oraz pozostałe składniki. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu podwojenia objętości ciasta.
Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy bułeczki.
Układamy na blaszce i na około 20 minut przykrywamy ściereczką by bułeczki nam lekko podrosły. Smarujemy je rozmąconym jajkiem.
Wierzch posypujemy makiem lub np. sezamem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.