Przepis na Chałka rosyjska

Składniki potrzebne do przepisu: Chałka rosyjska

  • drożdże 20 g
  • mąka pszenna 50 dag
  • woda 170 ml
  • jajka 2 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • olej 55 ml
  • żółtko 1 szt.
  • cukier 2 łyżki
  • woda 1 łyżeczka
  • mak 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Chałka rosyjska ?

    W dużej misce umieścić drożdże z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawić na 20 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto – będzie dosyć zwarte. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką lub folią i odstawić na 2 godziny, by wyrosło. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, z każdej zrobić chałkę. Ja zaplotłam swoje chałki z 4 części. Zaplecione chałki posmarować olejem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1-2 godziny. Radzę pozwolić chałkom solidnie wyrosnąć, dzięki czemu będą puszyste i miękkie. Piekarnik nagrzać do 190 st c. Chałki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą lub śmietaną (1 łyżeczka na żółtko), posypać makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Po upieczeniu studzić na kuchennej kratce.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553