Jak przyrządzić Rosyjska chałka?

Przepis: Rosyjska chałka

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 30min.
Czas przygotowania: 4 godz.
Czas pieczenia: 30 min.

Jak przyrządzić Rosyjska chałka?

Drożdże rozpuszczamy z 1 łyżeczką cukru, 100 g mąki i wodą. Odstawiamy na 25 minut. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, sól, olej, cukier- dobrze wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny aby chałka wyrosła- podwoi swoją objętość! wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części- będą dwie chałki. Z danego kawałka ciasta tworzymy 4 podłużne „nitki” i przeplatamy je naprzemiennie.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wsadzamy tam chałkę- przykrywamy ją znowu ścierką i odstawiamy na godzinkę- urośnie! wyrośniętą chałkę smarujemy rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypujemy kminkiem. Chałkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni c i pieczemy około 25- 30 minut. Podawać z dżemem lub odrywać palcami i wcinać!

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553