Przepis na Chleb z ziarnami

Składniki potrzebne do przepisu: Chleb z ziarnami

  • drożdże świeże 15 g
  • woda letnia 275 ml
  • >mąka pszenna razowa 225 g
  • >mąka pszenna biała 225 g
  • sól morska 1,5 łyżeczki
  • >mieszanka ziaren (mak, sezam, siemię lniane, słonecznik) 50 g
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • mleko do posmarowania 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
    Czas przygotowania: 3 godz.

     

    jak przyrządzić Chleb z ziarnami ?

    Z drożdży i 3-4 łyżek wody robimy rozczyn – zostawiamy aby zaczął bąbelkować.

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mieszankę ziaren i mieszamy. W środku robimy wgłębienie i dodajemy oliwę, miód drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy na miękkie ale nie klejące ciasto. Ja robiłam to w robocie kitchen aid.

    Miskę smarujemy oliwą i wkładamy wyrobione ciasto i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około godzinę.

    Wykładamy teraz ciasto na posypaną mąką stolnice i lekko ugniatamy. Formujemy dwa podłużne bochenki i układamy na blaszce i przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości.

    Nagrzewamy piekarnik do 200’C. Bochenki smarujemy cienką warstwą mleka i pieczemy je przez 20-25 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556