Składniki potrzebne do przepisu: Chleb z ziarnami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
jak przyrządzić Chleb z ziarnami ?
Z drożdży i 3-4 łyżek wody robimy rozczyn – zostawiamy aby zaczął bąbelkować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy mieszankę ziaren i mieszamy. W środku robimy wgłębienie i dodajemy oliwę, miód drożdże i pozostałą wodę. Wyrabiamy na miękkie ale nie klejące ciasto. Ja robiłam to w robocie kitchen aid.
Miskę smarujemy oliwą i wkładamy wyrobione ciasto i przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – na około godzinę.
Wykładamy teraz ciasto na posypaną mąką stolnice i lekko ugniatamy. Formujemy dwa podłużne bochenki i układamy na blaszce i przykrywamy, odstawiamy do podwojenia objętości.
Nagrzewamy piekarnik do 200’C. Bochenki smarujemy cienką warstwą mleka i pieczemy je przez 20-25 minut.