Przepis na Chlebek z papryką

Składniki potrzebne do przepisu: Chlebek z papryką

  • czerwona papryka 1 sztuka
  • >zółta papryka 1 sztuka
  • rozmaryn 2 gałązki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 4godz. 5min.
    Czas przygotowania: 3 godz.
    Czas pieczenia: 65 min.

     

    jak przyrządzić Chlebek z papryką ?

    Okrągłą tortownicę o średnicy 25 cm natłuszczamy. paprykę kroimy na połówki, oczyszczamy z pestek i układamy na blaszce do pieczenia ciętą stroną do dołu, obok umieszczamy gałązki rozmarynu, skrapiamy całość oliwą i opiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, aż papryka miejscami zrobi się czarna. Paprykę wyjmujemy, pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w paski. Drożdże i cukier umieszczamy w naczyniu, dolewamy 100 ml letniej wody i pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Mąkę i sól wsypujemy do miski, robimy pięścią wgłębienie i dodajemy wyrośnięte drożdże oraz resztę wody i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto zagniatamy około 8 minut, następnie przezroczystą natłuszczoną oliwą folią aluminiową przykrywamy je i zostawiamy na 30 minut- podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 jednakowe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła większego niż tortownica. Jedno z kół umieszczamy na dnie formy, jego brzegi mają zachodzić 2 cm na brzeg formy. Na cieście układamy połowę mieszanki paprykowej. Całość pokrywamy drugim plackiem i nakładamy resztę mieszanki paprykowej. Na wierzchu umieszczamy ostatnie koło i dociskamy brzegi. Ciasto przykrywamy natłuszczona folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553