Przepis na Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Składniki potrzebne do przepisu: Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

  • >drożdże świeże 15 gram
  • cukier 2 łyżeczki
  • >mąka pszenna typ 550 550 gram
  • >mąka żytnia razowa 200 ram
  • ziemniak ugotowany 1 szt
  • >słonecznik 3 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Domowy chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem ?

    Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Obie mąki i ziemniaka włożyć do miski. Wlać drożdże, wyrabiać ciasto ok. 4 min. Na niskich obrotach miksera. Dodać sól i ziarna słonecznika, wyrabiać kolejne 4 min. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. W połowie wyrastania odgazować ciasto i złożyć na pół. Uformować ciasto włożyć do formy (u mnie keksówka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypać słonecznikiem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut (u mnie prawie uciekało z foremki). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni, piec 10 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni i piec kolejne 10 min. Zredukować temperaturę do 200 stopni i w niej piec jeszcze ok. 30 minut. Wyjąc chleb, odstawić na kratkę, wystudzić.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556