Przepis na Zakwas do swojskiego chleba

Składniki potrzebne do przepisu: Zakwas do swojskiego chleba

  • >mąka żytnia 500 g
  • woda
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Zakwas do swojskiego chleba ?

    Zrobienie tego zakwasu, w właściwie już zaczynu trwa 5 dni. Do 1 garści mąki to jest ok. 100 g dolewamy wody tak aby powstało ciasto gęstości śmietany. 2 razy dziennie mieszamy, nazywam to napowietrzaniem zaczynu.

    I codziennie dosypujemy następną garść, dolewając odrobinę wody tak, aby powstała ta sama konsystencja. Trzymamy pod przykryciem w temp. 25 do 30 stopni.

    Taki zaczyn stosujemy do wypiekania pierwszego chleba, odkładając ok. 2 łyżek naszej papki w bezpiecznie miejsce (słoik z niedokręconą nakrętką do lodówki). Z tym, że zaznaczam, im starszy zaczyn tym lepsze chleby!!!

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556