Przepis: Pizza Pchły
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 35 min.
Jak przyrządzić Pizza Pchły?
do miski wsypujemy mąkę. Do 2/3 szklanki letniej przegotowanej wody wkruszamy pół kostki drożdży i mieszamy, a następnie wlewamy do mąki. Dolewamy 1/3 szklanki wody 4 łyżki oleju sól i cukier i mieszamy około 5 minut dosypując mąkę tak, by ciasto nie kleiło się do rąk. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min w ciepłe miejsce by ciasto urosło. Odpalamy piekarnik na 180 stopni. Kiedy ciasto urośnie rozwałkowujemy je cienko i wkladamy do formy polanej delikatnie olejem. Formujemy boki formy ciastem i je tez delikatnie smarujemy olejem.
Farsz: ciasto smarujemy ketchupem i nakładamy wszystko co mamy pokrojone według uznania. Przyprawiamy też wg uznania i posypujemy starkowanym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 35 min {dobrze sprawdzać 10 min przed końcem czy ciasto jest zarumienione wszystko zależy od grubości ciasta} smacznego