Jak przygotować A’la kopytka?

Przepis: A’la kopytka

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przygotowaćA’la kopytka ?

Wyszorować ziemniaki, ugotować je w łupinach, pozostawić, aby przestygły.

Obrać, przepuścić przez maszynkę do mięsa albo przez praskę, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, posolić, wbić jajka.

Zagnieść ciasto, ulepić wałeczek średnicy ok. 2 cm na posypanej mąką stolnicy.

Pokroić na ukośne trzy centymetrowe kawałki, wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować, aż wypłyną na powierzchnię.

Kluski polewa się tartą bułką przyrumienioną na maśle i podaje solo lub jako dodatek do pieczeni.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556