Przepis: Krokiety z kapustą i grzybami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 30 min.
Jak przyrządzić Krokiety z kapustą i grzybami?
NALEŚNIKI:
Wodę wymieszać z mlekiem. Dodać jajka i przyprawy. Następnie przesianą mąką. Całość dobrze wymieszać. Dodać olej. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki.
FARSZ:
Kapustę obgotować w wodzie razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować, aż będzie miękka. Dodać 1 łyżkę masła i wymieszać.
Cebulę i pieczarki – drobno pokrojone podsmażyć na maśle – 2 łyżki. Doprawić solą i pieprzem. Jak będą gotowe, to mieszamy razem z kapustą. Dodać mąkę i jajko – dobrze wymieszać.
Ser należy zetrzeć na tarce. Mieszamy z zimnym farszem.
Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zawijamy na kształt kwadratu.
Krokiety moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle albo oleju.