Przepis: Naleśniki z kaszą gryczaną
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas pieczenia: 45 min.
Jak przyrządzić Naleśniki z kaszą gryczaną?
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
Podsmażyć razem na jednej łyżce oliwy.
Paprykę pokroić w kostkę i od razu dodać do wyżej wymienionych składników. Pieczarki również drobno pokroić. Gdy warzywa będą ładnie zeszklone, czas na pieczarki.
Gdy będą już ładnie podsmażone – doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy do tego kaszę jaglaną.
Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i kwaśną śmietanę.
Na koniec starty ser.
Do naleśników nakładamy nadzienie i zawijamy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Jogurt naturalny wymieszać z solą i pieprzem.
Ser zetrzeć. Naleśniki najpierw smarujemy jogurtem, później posypujemy serem żółtym.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C.
Po włożeniu zwiększamy temp. do 180 stopni i zapiekamy przez 45 minut.