Jak przyrządzić Naleśniki z żółtym serem?

Przepis: Naleśniki z żółtym serem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przyrządzić Naleśniki z żółtym serem?

Jaja umyć, wylać kolejno ze skorupek do miseczki sprawdzając świeżość.

Mąkę przesiać, wsypać do dzbanka kamiennego lub porcelanowego, zrobić w niej wgłębienie, wlać jaja, dodać sól, odrobinę cukru, mleko i olej, dokładnie ubić trzepaczką ręczną lub elektryczną.

Powierzchnię patelni lekko posmarować olejem, rozgrzać.

Na rozgrzaną patelnię wlewać porcjami ciasto, rozprowadzić je równomiernie, szybko poruszając patelnią, nadmiar ciasta zlać z powrotem do dzbanka.

Smażyć obustronnie, lekko rumieniąc.

Usmażone naleśniki układać jeden na drugim.

Ser pokroić w sztabki, kolejno układać sztabki na naleśnikach, zwijać w ruloniki.

Ruloniki układać na żaroodpornym półmisku, skropić masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić.

Podawać z dodatkiem sosów, surówek, jako drugie danie obiadowe lub na kolację.

Patelnię smarujemy tylko raz przed wlaniem ciasta na pierwszy naleśnik lub smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553