Jak przyrządzić Racuchy drożdżowe?

Przepis: Racuchy drożdżowe

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Racuchy drożdżowe?

Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 – 15 minut. Po tym czasie, dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Odstawić na 1 – 1, 5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno – bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść’ w środku), z obu stron na złoty kolor.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553