Przepis: Śląskie V z sosem pieczarkowym
Ile porcji: 1
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Śląskie V z sosem pieczarkowym?
Ziemniaki ugotowane i przestudzone przeciskamy przez praskę, ziemniaki dzielimy na cztery części. Dodajemy mąkę ziemniaczaną w miejsce wyjętą 1/4 cześć ziemniaków. Czwarta cześć dodajemy, wyrabiamy ciasto ziemniaczane. Robimy okrągłe lub podłużne kluski. Gotujemy w osolonej wodzie 2-3 min. po wypłynięciu klusek. Pieczarki myjemy drobno kroimy podsmażamy na maśle z cebulką. Podlewamy wodą lub bulionem i gotujemy około 30 minut. Zaprawiamy śmietaną można posypać natką pietruszki. Solimy i pieprzymy do smaku.