Domowa galaretka z kurczaka – klasyczna przekąska wielkanocna

Czas przygotowania: około 3 godziny + czas studzenia Porcja: 6-8 porcji

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kurczaka (udka i piersi)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler (mały)
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 3 łyżki żelatyny
  • Sól do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wywar:
    • Mięso myjemy i wkładamy do garnka
    • Dodajemy obrane i pokrojone warzywa
    • Wrzucamy przyprawy
    • Zalewamy zimną wodą (około 2 litry)
    • Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny
  2. Przygotowanie mięsa:
    • Ugotowane mięso wyjmujemy
    • Studzimy i drobno kroimy
    • Marchewkę kroimy w plasterki
  3. Przygotowanie galarety:
    • Wywar przecedzamy
    • Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie
    • Do gorącego wywaru dodajemy namoczoną żelatynę
    • Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
    • Doprawiamy solą do smaku
  4. Układanie:
    • W foremkach układamy pokrojone mięso
    • Dodajemy plasterki marchewki
    • Zalewamy przestudzonym wywarem z żelatyną
  5. Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc

Wskazówki:

  • Używaj chudego mięsa
  • Wywar nie może się gotować gwałtownie
  • Przed zalaniem galaretą sprawdź smak wywaru
  • Można dodać groszek i jajka na twardo

Podawanie:

  • Podawaj schłodzoną
  • Udekoruj natką pietruszki
  • Doskonale smakuje z pieczywem
  • Podawaj z octem lub cytryną

Przechowywanie: W lodówce do 3-4 dni.

0/5 (0 Reviews)