Czas przygotowania: około 3 godziny + czas studzenia Porcja: 6-8 porcji
Składniki:
- 1 kg mięsa z kurczaka (udka i piersi)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler (mały)
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 3 łyżki żelatyny
- Sól do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Wywar:
- Mięso myjemy i wkładamy do garnka
- Dodajemy obrane i pokrojone warzywa
- Wrzucamy przyprawy
- Zalewamy zimną wodą (około 2 litry)
- Gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny
- Przygotowanie mięsa:
- Ugotowane mięso wyjmujemy
- Studzimy i drobno kroimy
- Marchewkę kroimy w plasterki
- Przygotowanie galarety:
- Wywar przecedzamy
- Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie
- Do gorącego wywaru dodajemy namoczoną żelatynę
- Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia
- Doprawiamy solą do smaku
- Układanie:
- W foremkach układamy pokrojone mięso
- Dodajemy plasterki marchewki
- Zalewamy przestudzonym wywarem z żelatyną
- Wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin, najlepiej na noc
Wskazówki:
- Używaj chudego mięsa
- Wywar nie może się gotować gwałtownie
- Przed zalaniem galaretą sprawdź smak wywaru
- Można dodać groszek i jajka na twardo
Podawanie:
- Podawaj schłodzoną
- Udekoruj natką pietruszki
- Doskonale smakuje z pieczywem
- Podawaj z octem lub cytryną
Przechowywanie: W lodówce do 3-4 dni.