Przepis: Placki ziemniaczane po węgiersku
Ile porcji: 18
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas smażenia: 1 godz.
Jak przyrządzić Placki ziemniaczane po węgiersku?
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz, vegetę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i smażyć na oleju niewielkie placki.
Zanim jednak przystąpimy do smażenia placków robimy farsz.
W tym celu oczyszczamy pieczarki, kroimy w plasterki, i smażymy z dodatkiem masła, do tego dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lekko doprawiamy solą. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach.
Smażymy placki z jednej strony, kiedy obrócimy je na drugą stronę nakładamy na nie farsz, posypujemy serem i smażymy do chwili, aż ser stopnieje. Najlepiej chwilkę pod przykryciem.
Podajemy z keczupem.