Przepis: Placuszki Z Łososiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Placuszki Z Łososiem?
1. Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach ok. 15 minut w osolonej wodzie. Następnie przelać zimną wodą, obrać ze skórki i odstawić do ostygnięcia.
2. Wymieszać oba rodzaje śmietany. Szczypiorek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno pokroić. Dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem.
3. Ułożyć porcjami na talerzach po dwa płaty łososia, następnie przybrać 1 łyżeczką śmietany ze szczypiorkiem. Resztę sosu wlać do salaterki.
4. Ziemniaki zetrzeć do miski na drobnej tarce. Natkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i drobno posiekać. Wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką soli i pieprzu i dodać do ziemniaków.
5. W głębokiej patelni rozgrzać nieco oleju z margaryną do smażenia. Masę ziemniaczaną nakładać łyżką. Placuszki smażyć po około 5 min z każdej strony.
6. Placuszki układać na talerzykach obok łososia i podawać ze śmietaną ze szczypiorkiem.