Przepis na Fasolka szparagowa po grecku

Składniki potrzebne do przepisu: Fasolka szparagowa po grecku

  • fasolka szparagowa 40-50 dkg
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • oliwa z oliwek Extra Virgin 2 łyżki
  • sól do smaku
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Fasolka szparagowa po grecku ?

    Fasolkę szparagową oczyścić, obciąć końce, umyć i pokroić na 2 lub 3 kawałki każdą. Na patelnię wlać olej i dać zmiażdżony czosnek– chwilkę smażyć, następnie wrzucić fasolkę- wlać pół szklanki wody i przykryć. Na niewielkim ogniu dusić fasolkę pod przykryciem ok 15minut.

    Wsypać natkę pietruszki i dusić kolejne 5minut. Fasolka powinna być miękka i nie może się spiec. Jeśli będzie potrzebne w trakcie duszenia to dolać odrobinę wody.

    Tak przyrządzoną fasolkę można podawać samą, z pieczywem lub jako dodatek do obiadów.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553