Przepis na Krakersiki

Składniki potrzebne do przepisu: Krakersiki

  • mąka 2 szklanki
  • >żółty ser 20 dag
  • masło 15 dag
  • jajka 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • żółtko 1 sztuka
  • >mlako 2 łyżki
  • kminek do posypania
  • mak do pozypania
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Krakersiki ?

    Do przesianej mąki dodać starty ser, masło i roztrzepane jajka. Następnie dodać proszek do pieczenia i przyprawy (gałka, sól, pieprz). Zgnieść ciasto. Schładzać ok 60 minut w lodówce. Ciasto wyjąć i rozwałkować. Wycinać krakersy (prostokąty, kwadraty, kółka, trójkąty). Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Posmarować żółtkiem z mlekiem. Posypać makiem i kminkiem. Piec ok 12-15 minut.