Przepis na Leczo – z cukinią w roli głównej

Składniki potrzebne do przepisu: Leczo – z cukinią w roli głównej

  • cebula 2 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • kiełbasa
  • papryka czerwona 1 duża
  • cukinia 2 małe szt
  • pomidory 3 szt
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • >słodka papryka
  • musztarda
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Leczo – z cukinią w roli głównej ?

    2 małe cebule kroimy w półplasterki, 2 ząbki czosnku drobno siekamy, cienką kiełbasę (np. śląską lub zwyczajną) kroimy w kostkę, 1 dużą paprykę czerwoną kroimy w paseczki, 2 małe cukinie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, 3 pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę (lekko solimy, wtedy cebula szybko puści sok i odda swój smak), chwilę podsmażamy i dodajemy czosnek – moment smażymy i kolejno wrzucamy następne składniki, każdy z nich przez chwilę podsmażając: kiełbasę, czerwoną paprykę, cukinię i na końcu pomidory, które puszczą smaczny sos. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, suszoną bazylią, czerwoną słodką papryką i łyżeczką musztardy.